Dinsdag 15 september

Dinsdag 15 september
Mijn lagere schooltijd is heel wat jaren geleden: 1969-1975 op de Johannes Postschool in Amstelveen.
Een protestants-christelijke school, genoemd naar de (Gereformeerde) verzetsstrijder uit de tweede wereldoorlog Johannes Post.
Een school waar de dag begon met gebed, een bijbelverhaal, een lied (vanaf 1973 uit het toen net nieuwe Liedboek voor de kerken), waar de dag werd afgesloten met een gebed. Tussendoor werden er  algemene liederen gezongen.
Ik kwam onlangs op internet (xXP6Jpdmmq0) een lied tegen, waarvan ik dacht: Ach, dat ken ik nog van vroeger op school: "Signor abate" 
* (Ludwig van Beethoven).
Ik denk dat daar op school mijn voorliefde voor zingen verder is aangewakkerd.
Natuurlijk zong en zing ik in de kerk (alhoewel we dat nu in de corona-tijd maar heel ingetogen mogen doen). Er werd thuis veel gezongen. Dus ook op school, en nu sinds gisteravond, in de cantorij van de gemeente waar ik nu predikant ben. Hoewel ik altijd bij de bassen heb gezongen, ben ik ingedeeld bij de tenoren. Wel af en toe erg hoog voor mij. Ik zie wel, hoe dat verder gaat. Misschien blijf ik bij de tenoren of maak ik toch een overstap naar de bassen. Het is in elk geval fijn om te (kunnen) zingen.

Een fijne dinsdag toegewenst.
P.S. Voorlopig is dit mijn laatste stukje. Even een pauze, ik kom terug.


* Vertaling (Redactie)
Mijnheer abt, ik ben ziek, Heilige Vader kom en geef mij de zegen.
De duivel komt u halen, wanneer u niet komt!


Deze canon heeft Ludwig van Beethoven gemaakt naar aanleiding van een ontmoeting in Wenen met voormalig abt Stadler (1748-1833), aan wie hij gekscherend om de zegen heeft gevraagd. De abt zou gezegd hebben: 'Baat het niet, dan schaadt het niet.' Na de zegen heeft Ludwig uit gekheid de hand van de abt gekust, tot vermaak van de omstanders.
terug