3 november

3 november
Twaalf jaren lang woonde ze in de Londense Southwark Cathedral. Ze hoorde als het ware bij de inventaris van de kerk: kat Magnificat. Ooit als zwerfkat aan komen lopen bij deze kerk. Waar kun je beter onderdak vinden dan in een kerk?
Ik las dit berichtje vanochtend in dagblad Trouw. Na twaalf jaren kerkkat is ze vredig ingeslapen in het huis van de koster, naast de kerk. Tijdens haar leven in de kerk heeft zij meer kerkdiensten bijgewoond dan menig kerkganger (las ik op internet). Vele kerkgangers, bezoekers van de Londense kerk beschouwden deze kat als hun huisdier. Ze lag languit op de kerkbanken, ze had haar rol in het jaarlijkse kerstspel. Van hoog bezoek (o.a. van koningin Elisabeth) was ze niet onder de indruk. Ze (de kat) keek even op, maar sliep daarna weer rustig door (tot vermaak van Her Majesty - aldus Trouw).
Nu is kat Magnificat niet meer. Ter nagedachtenis van deze kat is onlangs een uitvaartdienst gehouden. Daar waren de meningen over verdeeld. Velen waren tot tranen geroerd, anderen vonden het ongepast. Ook hier zullen de meningen verdeeld zijn.
Maar tijdens haar kattenleven heeft zij vele mensen een glimlach bezorgd.
Dat is mooi.
terug